• slipevinkel, vinkel, knivsliping vinkel

  Knivsliping slipevinkel [ksg]

  Opprinnelig pris var: kr99.00.Nåværende pris er: kr85.00. ink. MVA SALG!
 • Slipestein Shapton Glass #1000 [50202], shapton glass #1000, shapton #1000

  Slipestein Shapton Glass #1000 [50202]

  kr861.00 ink. MVA
 • naniwa 220/1000, naniwa, slipestein

  Naniwa #220/1000 slipestein [MV502510]

  Opprinnelig pris var: kr640.00.Nåværende pris er: kr500.00. ink. MVA SALG!
 • diamant, knivsliper, diamant slipe

  Diamant knivsliper Shinari Suncraft [56355]

  kr365.00 ink. MVA

Med et par gode slipestein har du alt du trenger for å gjøre knivene dine som nye, – eller bedre.

Gleden over å være på kjøkkenet er størst når man har skikkelig utstyr, men en god kniv er bare god dersom den er skikkelig skarp. For å utnytte knivens potensiale bør den slipes regelmessig.

Men hvordan gjøres det?

Slik bruker man en slipestein

For å ha fullt utbytte av en skikkelig kniv, må du opprettholde en skarp egg. Mange av våre slipesteiner er tosidet med en grov og en finere side. Dersom det er en liten stund siden kniven sist ble slipt bør du begynne med å bruke den grove siden først. Denne siden fjerner stål raskere og vil bidra til å etablere en ny egg. Med et jevnt trykk holder du kniven i en konstant vinkel og fører hele bladet over slipesteinen. Bruk litt vann på brynet slik at metallstøvet fjernes fra steinen med hvert trekk. Dette motvirker også uønsket varmeutviklingen fra friksjonen. Når den nye eggen er etablert, snur du slipesteinen til siden med finere korning og gjentar prosessen. Dette vil gjøre kniven skarp og velegnet til bruk på kjøkkenet. Dersom du virkelig vil ha kniven sylskarp kan du avslutte med et stykke lær eller en skjerpestropp. Bruk skjerpestroppen på samme måte som brynesteinen.

Grit – finhetsgrad på slipesteinen

Slipestein kommer med ulike grovhet og graderes utfra finhetsgrad, såkalt grit. Hvilken grit du skal velge er avhengig av hva du ønsker å oppnå med slipingen. En grovkornet slipestein på 200-600 grit gir et godt grunnlag for den nye eggen, mens en finere grit på 1000-6000 gir selve skarpheten på knivbladet. Profesjonelle kokker har flere slipesteiner, men dersom du er nybegynner eller bare vil ha skarpe kniver hjemme på kjøkkenet, kan du fint klare deg med en tosidig stein. I utvalget vårt finner du flere bryner med ulike grit, så dersom du er usikker på hva du har behov for, kan du sende oss en henvendelse slik at vi kan gi deg en anbefaling.

Ulike vinkler til ulike kniver

Hva som er riktig vinkel på kniven, er avhengig av hva slags type kniv det er og hva den skal brukes til. Jakt- og foldekniver bør for eksempel slipes med en vinkel på 30-35 grader dersom det er behov for å ha en veldig skarp skjærekant. Ønsker du heller å ha høy motstandsdyktighet mot sløving, bør vinkelen være rundt 40-45 grader. Profesjonelle kokke-, filet-, og utbeningskniver bør ha en vinkel rundt 25 grader. Det samme gjelder for de fleste vanlige kjøkkenkniver. For japanske kjøkkenkniver legges vinkelen helt ned til 10-20 grader.
En enkel huskeregel er: «Lavere slipevinkel gir skarpere blad, og større vinkel holder skarpheten lenger».

Hvorfor skal du handle av oss?

Originalekniver.no AS ble startet av kokken Andrei Pabat som har brukt 16 år på kjøkkenet, til å teste ut kniver av alle typer fra de aller fleste produsentene. I denne butikken finner du kun kniver og utstyr som anbefales av Andrei selv, slik at du kan være trygg på kvaliteten.